Eco blog

Eco logica volgens Mr Bouquet

Onze productieprocessen en logistieke ingrepen zorgen er voor dat we vandaag zowat alles kunnen kopen op elk moment, zo ook bloemen en planten. We leven steeds meer buiten of zonder de seizoenen. Ik merk dat het moeilijk is om een ‘juiste’ keuze te maken zodra je woorden als ecologisch verantwoord, biologisch en duurzaam gaat gebruiken. Welke parameters willen of kunnen we in rekening brengen om een keuze te maken, en is die keuze dan ook de ‘beste keuze’, en voor wie? En bestaat er zo iets als een standaard manier om ‘ecologisch’ of ‘duurzaam’ uit te drukken of af te meten? Ik probeer op dit soort vragen een antwoord te vinden en te formuleren en baseer me voor sommige beweringen op de ervaring van mijn klanten en op mijn eigen praktijk. Dit artikel/blog is een proces en de teksten worden regelmatig aangevuld of aangepast.

Waarom wil een florist eco-logisch werken? Bloemen en (kamer)planten zijn toch een natuurlijk product… Net als bij de landbouw (voeding) en veeteelt is de productie van (snij)bloemen en sierplanten uitgegroeid tot een eerder industriële toepassing en spitsen bedrijven zich dikwijls toe op het telen van één of enkele soorten bloemen of planten. Daardoor onttrek je het proces zo goed als volledig uit een natuurlijke context. Zet daarbij ons economisch model om steeds meer producten voor zo weinig mogelijk geld te verkopen. Een model waar kleinschaligheid en manuele activiteiten steeds meer onder druk staan wegens te duur. En toch willen we liefst zelf een goed loon of salaris, en vooral heel veel van alles. wordt vervolgd…

Afval vermijden. Is voeding (de ‘zakjes met wit poeder‘) voor bloemen noodzakelijk?

De werkprocessen; verpakkingen, groenafval, onderhoud, reinigingsproducten…

Is biologisch per definitie ook ecologisch of duurzaam?

Waarom vinden we biologische producten zo vaak in plastic verpakt?

De kleine dingen die je zelf kan doen